Maine Orchid

Uppfödningen Maine Orchid

underline

När Pillo flyttade in 2004 hade jag inga direkta planer på att börja föda upp maine coon själv. Jag såg fram emot att han skulle få några kattungar efter sig om det verkade lovande, kanske behålla en som sällskap... Men att föda upp under eget stamnamn var inte min plan när jag frågade mig för om att få köpa en kattunge. Nåväl, jag skulle ju ha en bruntabby hane utan vitt också var det tänkt, men så blev det inte heller. Så jag kanske inte ska vara så förvånad att det där med uppfödningen inte heller stämde i slutändan...?

Stamnamnet återkopplar till ett annat av mina intressen, nämligen orkidéer. Jag döper varje kull efter ett orkidésläkte och varje kattunge får ett artnamn från det släktet som individnamn.

SVERAK vs CFF

Jag började som SVERAK-registrerad uppfödare, men har sedan 2014 flyttat min uppfödning till Cat Fanciers' Federation (CFF) i USA. Orsaken? Framför allt på grund av att jag inte gillar förändringarna som gjorts i maine coonens rasstandard inom FIFe, som SVERAK tillhör och lyder under. Jag föredrar som uppfödare utseendet på de maine cooner som premieras inom de amerikanska organisationerna. CFF och Cat Fanciers Association (CFA) är väldigt lika i sina rasstandarder, så jag valde mellan de två när jag skickade min registreringsansökan. CFA finns representerade i Sverige, så de kändes först som det mest logiska alternativet. Däremot tillåter inte CFA utparningslinjer i de första fem generationerna och det känns som ett hinder i mitt avelsarbete, där jag vill kunna bredda avelsbasen om jag har möjlighet till det. Därför blev det CFF, där de ger mig lite mer svängrum på den punkten. Många av katterna från USA bakom Pillo är registrerade i CFF. Jag har inte vänt SVERAK ryggen helt, men som deras rasstandard är skriven idag känner jag mig inte hemma hos dem som uppfödare. Skulle de i framtiden ske en förändring i rasstandarden åt det håll de amerikanska är skrivna kan det mycket väl hända att jag går tillbaka till dem som uppfödare igen.

Jag och Hiawatha

Avelsinriktning

Jag har alltså valt att använda utparningslinjer i min avel, eller linjer som inte är så vanligt förekommande inom rasen. Varför jag gjort det valet kan du förstå om du läser lite under De bär vårt arv i hälsomenyn här ovan. Min avelsinriktning medför att de kattungar jag föder upp inte alltid är 100% rastypiska, även om jag självklart strävar efter rasstandarden i min avel. Men jag ser inte så dramatiskt på att öronen sitter exakt där de ska, så länge hälsoaspekterna jag vill ha uppfyllda på föräldrarna i första hand är bra. Jag hoppas att vi ska ha flera år på oss att justera de där öronen, om vi har friska katter att avla vidare på. Med det sagt kan man tro att jag inte tycker man ska ställa ut katterna jag säljer. Det nekar jag inte till, tvärtom, det uppmuntras. Däremot kanske köparen får vara inställd på att de troligen får en bättre bedömning på en CFA utställning, än på en utställning organiserad av SVERAK eller WCF.

Hälsa...

Hälsa är viktigt för mig och det är den röda tråden i min avel. En gång i tiden jobbade jag som djursjukvårdare (då hade man den titeln i alla fall) på Djursjukhuset i Jönköping. Erfarenheten därifrån faller jag än idag tillbaka på i min uppfödning, samt i min kontakt med andra människor i frågor om just hälsa på katt. Jag har en magisterexamen i biologi, närmare bestämt inriktad på bioteknologi, samt kryddade den utbildningen vidare med en doktorsexamen i patobiologi här för några år sedan. Jag räds därför inte att läsa vetenskapliga artiklar om ny kattforskning och förmedla den informationen vidare till andra nyfikna uppfödare. Sedan 2008 är jag upp över öronen insyltad i hälsoprogrammen mot HCM och HD på katt. Idag har jag en roll som coordinator och administratör för PawPeds räkning mot våra veterinärspeciallister kopplade till hälsoprogrammen. Det är ett mycket spännande och givande arbete som tar mycket av min fritid i anspråk.

Kontakt

Åsa Ohlsson
Vangsbyvägen 67
740 20 Vänge
Sweden

Tele: +46 (0)736-242431
Mail: asa.ohlsson80@telia.com

Senast uppdaterad: 2018-06-06